Osnovni materijal koji mi koristimo za izdradu buradi je hrast kitnjak, minimalne staristi od 100-150 godina, pa i više. Stabla te starosti sadrze veci procenat lignina (aromaticna materija veoma znacajna za pice), koji uz tanine, taninske materije, celulozu i hemicelulozu daje vanilin i seringin, tako da pica mirisu na vanilu.
Stabla se seku iskljucivo u fazi mirovanja (kasna jesen, zima). Nakon obaranja pazljivo odabranih stabala, koristi se samo njihovo deblo, dok se krosnja sa granama odstranjuje.
Komadi debla se seku ili cepaju tako da se ne ošteti raspored vlakana u stablu i vlaknena struktura ostane neoštećena kako bi sprecila prolazak tečnosti kroz drvo. Izrezane duge se stavljaju na odležavanje najmanje 24-36 meseci, izložene svim vremenskim uslovima. U sušnim mesecima duge se kvase kako bi se dodatno otklonilo sto više tanina i taninskih materija.
